duży kontrast mapa strony
Strona startowa » PiKtogramy

PiKtogramy

 W przedpołudniowe paśmie Polskiego Radia PiK serwujemy przede wszystkim wiedzę, kulturę i miłą dla ucha muzykę.     Wielkie przeboje przypominamy w cyklu "Historia pewnej piosen ...

W przedpołudniowe paśmie Polskiego Radia PiK serwujemy przede wszystkim wiedzę, kulturę i miłą dla ucha muzykę.

Wielkie przeboje przypominamy w cyklu "Historia pewnej piosenki". W naszym programie zamieszczamy sporo ciekawostek z dziejów Pomorza i Kujaw, a codzienne "Kalendarium historyczne" nie pozwala słuchaczom przegapić ważnych dat. Rok 100-lecia Niepodległej Rzeczpospolitej jest dla nas znakomitą okazją do prezentacji życia i dokonań wskrzesicieli państwa polskiego w serii pt. "Bohaterowie Niepodległej".

Staramy się być blisko natury z naszymi poradnikami: "Radiowy ogródek" oraz "O zwierzętach ludzkim głosem". Z kolei w "Kuchni PiK-a" poczuć można smak i zapach kujawsko-pomorskiego dziedzictwa kulinarnego. Podążamy także za ciekawymi treściami w Internecie w cyklu "Buszujący w sieci". Jesteśmy na bieżąco z motoryzacją ("Moto PiK"). Nie boimy się oddawać rozważaniom filozoficznym, psychologicznym i socjologicznym, bowiem nasi stali eksperci potrafią mówić "do rzeczy i do ludzi" ; ) W "PiKtogramach" usłyszysz też najlepszą prognozę pogody w regionie kujawsko-pomorskim!

Nierzadko proponujemy słuchaczom bilety, wejściówki i zaproszenia na koncerty, spektakle teatralne i seanse filmowe. Warto być z nami od poniedziałku do piątku, od 10:00 do 12:00 - zapraszamy!

Przepis na pączki

Fot. Ewa Kurzawa

  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 4 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • szczypta soli

Wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Rozwałkować na 1 cm grubości, wykrawać krążki szklanką - pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Smażyć na gorącym tłuszczu.

UWAGA! Ogień nie może być za duży, bo pączki spalą się na zewnątrz, a ciasto w środku pozostanie surowe.

Dżem najlepiej "wstrzyknąć" już po upieczeniu. Lukier albo cukier puder - wedle upodobań. Smacznego!

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę